Для олігархів гроші, а для громади лихо

Автор: Kovyagi  //  Категория: Новости, Про Ковяги, Разное

ДЛЯ ОЛІГАРХІВ ГРОШІ, А ДЛЯ ГРОМАДИ ЛИХО

Шанобливе ставлення до землі — годувальниці здавна було характерною рисою кожного українця. Адже земля — наша найцінніше багатство. Та тільки сучасні олігархи хочуть і цього нас позбавити, витягнувши з надр землі усе найцінніше, залишаючи за собою голу пустку, забруднену всілякими відходами виробництва. Заради себе, а тим більше наших нащадків ми не повинні цього допустити. Але, на жаль, не всі це розуміють.

Така ситуація склалась і у нас в Ков’ягах. Найболючіше ж, що громада та органи місцевого самовряду¬вання не знаходять порозуміння в тому, щоб діяти спільно і протистояти тим, хто може завдати шкоди нашим землям і нашому здоров’ю.
Конституцією України визначено, що місцеве самоврядування є правом територіальної громади самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах чинного законодавства. Але в нас органи місцевого самоврядування, як на нашу думку, діють неефективно, а то і всупереч громаді.

На підтвердження цього можна навести так звані громадські слухання, що відбулися в Ков’ягах 03.12.2014 р., стосовно надання дозволу ТОВ Енерго-сервісна компанія «Еско-Північ» на буріння газової свердловини журавлина-2 на території Ков’язькоі селищної ради.
Перш за все, була порушена процедура громадських слухань, а саме, вимоги статтей 12,17, 23, 26 , “Положення про громадські слухання”. Громада не була належним чином і у визначені терміни поінформована про проведення слухань, тому присутніми на них були лише 26 чоловік. Головою і секретарем слухань, всупереч вимогам, були депутати селищної ради. І цей перелік порушень можна продовжувати. Але голова селищної ради В.П, Путінцев, |, попри аргументи і посилання на законодавство, членів ініціативної групи, відмовлявся визнавати слухання, що відбулися, неправомочними.

Лише після звернень до ряду інстанцій, зібраних ініціативною групою 386 підписів мешканців Ков’яг, вдалося таки добитися проведення повторних слухань, на які запросили і голову районної ради Ю.Д. Яцину та першого заступника голови райдержадміністрації В.П. Оношу. Та й навіть після того, як 01.02.2015 р. на громадських слуханнях громада в рамках своїх повноважень вирішила не давати згоди на буріння, компанія «Еско-Північ» проведення робіт не припинила. Нажаль, будучи підзвітними громаді і маючи б відстоювати інтереси, і більшість депутатів, й селищний голова, напевне, забули про це, і жодним чином не прагнуть протистояти не тільки діяльності на території ради компанії «Еско-Північ», а й ряду інших безчинств. Мається на увазі незаконна вирубка лісів та лісопосадок, розорювання ярків, вибирання води зі ставків, стихійні сміттєзвалища та багато іншого.

Щодо діяльності «Еско-Північ», то найбільше нас непокоїть те, що серед видів діяльності, якими відповідно до представлених документів може займатися товариство, вказано видобування сланцевого газу(Спеціальний дозвіл (ліцензія) 4096 від 16.02.2012 на 20 років). Хто гарантує нам, що метод видобутку буде іншим?
А між тим, достатньо в Інтернеті переглянути інформацію про так званий видобуток нетрадиційного газу, щоб зрозуміти, що обернеться для усіх нас це екологічним лихом. Бо застосування цієї технології передбачає використання агресивних хімічних компонентів, які становлять справжню загрозу здоров’ю людей і забруднюють довкілля.
У районах, де відбувається видобуток нетрадиційного газу з застосуванням технології так званого гідравлічного розриву пласта або фрекінгу, газ метан, підіймаючись по тріщинах, що виникають внаслідок цих розривів, насичує водоносні горизонти, отруюючи воду. Вкрай серйозною проблемою є й утилізація так званої фрекінгової рідини, про яку компанії не розголошують. Рідина для фрекінгу містить токсини, алергени, канцерогени та мутагени, які вражають ендокринну систему людини, викликають онкозахворювання, безпліддя, вроджені вади, алергію, задуху, захворювання практично всіх органів і систем організму.

Для таких жахливих наслідків достатньо роботи однієї свердловини, а згідно з робочим проектом їх планується збудувати до десятка в напрямку до м. Валок.

Карта Площа Деркачівсько-Войтенківська де можливий видуботок газу згідно Спеціальний дозвіл (ліцензія) 4096 від 16.02.2012 на 20 років
Карта Площа Деркачівсько-Войтенківська ліцензія 4096

Навіть, якщо мова не йде про видобування сланцевого газу, негативні наслідки бурових робіт у нас уже помітні — знижується рівень води а колодязях і погіршується її якість, висихають довколишні ставки. Саме тому ми закликаємо всіх мешканців району не бути байдужими і разом відстоювати свої законні права. Бо навіть там, де газ видобувається традиційним методом, люди, крім проблем з розбитими дорогами, такою ж, як і для всіх, дорогою ціною на газ, нічого корисного від того не мають. Зате астрономічно збагачуються ті, хто цей газ продає. А чи допомогли вони хоч одній простій людині? Чи може завдяки видобутку газу багатшими стали місцеві бюджети?

Дуже сподіваємося, що активна меншість переконає пасивну більшість, і ми разом не допустимо екологічного лиха на нашій рідній Валківщині.

К. КРИВОКІНЬ, С. ЮДІНА, Н. ХАЛИМОН
та Інші мешканці Ков’язької громади (всього 386 підписів).

Сільські новини від 30 квітня 2015 року

Тэги: , , , , , , , , , , ,

Поделись с друзьями:

2 комментария к “Для олігархів гроші, а для громади лихо”

  1. олександр прокоментировал(а):

    От цікаво, всі хочут користуватись газом, але щоб добували його де завгодно лише не тут. Ну то давайте й далі платити за газ Росіі. Щоб за ті гроші вона й надалі посилала на украінску землю виродків які вбивают патріотів своэі батківщини.
    А стосовно екологіі, не знаю якоі ще шкоди можна ій завдати після того як практично в центрі селища в землю загорнули не один десяток тонн хімічноі гидоти. На початку 80-х, коли територію староі СІЛЬГОСПХІМІІ звільняли від залишків залежалих та намоклих під дощами гербіцидів, пестицидів, добрив. Без затарювання, без всіляких застережних заходів. Просто зсипали в рівчак і пригорнули землею.

  2. Петро прокоментировал(а):

    «От цікаво, всі хочут користуватись газом, але щоб добували його де завгодно лише не тут.»
    Вы про метод добычи ГРП почитайте, и посмотрите последствия для экологии.

    «Ну то давайте й далі платити за газ Росіі. Щоб за ті гроші вона й надалі посилала на украінску землю виродків які вбивают патріотів своэі батківщини.»
    Так мы даем зарабатывать россии на транзите газа через нас.

    «коли територію староі СІЛЬГОСПХІМІІ »
    Какой адрес был ?

Написать коментарий