Поліцейські «кришували» групу «чорних лісорубів»: орієнтовні збитки державі 300 мільйонів гривень

Автор: Kovyagi  //  Категория: Видео, Новости

Поліцейські «кришували» групу «чорних лісорубів»: орієнтовні збитки державі 300 млн грн

Слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, 9 квітня 2020 року повідомили про підозру чотирьом співробітникам Валківського відділу поліції ГУ Нацполіці в Харківській області.

Правоохоронці підозрюються у перевищенні влади або службових повноважень працівниками правоохоронного органу (ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України) та співучасті у незаконній порубці або незаконному перевезенні, зберіганні, збуту лісу (ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 246 Кримінального кодексу України).

Також слідчі ДБР повідомили про підозру у незаконній порубці або незаконному перевезенні, зберіганні, збуту лісу 11 цивільним особам (ч. 4 ст. 246 Кримінального кодексу України).

Приклад — Чорні лісоруби 2019. смт. Ков’яги.

За попередньою інформацією, троє мешканців Харківщини без дозвільних документів організували незаконну вирубку деревини на території держпідприємства «Жовтневе лісове господарство», а також на землях запасу, що не перебувають на балансі лісового господарства. Особи здійснювали вирубку виключно деревини цінних порід. Для цього вони винаймали різноробочих, а також домовлялися із місцевими поліцейськими, аби правоохоронці сприяли їх діяльності. Крім того, поліцейські забезпечували вільне пересування транспорту з деревиною, без зупинок патрульною поліцією, до лісопереробних пунктів як на території Харківської області так і за її межами.

За інформацією прокурора області Олександра Фільчакова, встановлено, що у період 2018-2020 років мешканець Зміївського району області створив групу осіб чисельністю понад 30 осіб для здійснення незаконної порубки дерев на території Валківського та інших районів області для подальшої реалізації. Так вказаний чоловік спільно з двома мешканцями Сумської та Чернігівської областей побудували злочинну схему з явно вираженою ієрархічною структурою. До злочинної схеми зловмисники залучили, окрім інших осіб, працівників місцевих органів поліції.

Поліціянти систематично за грошову винагороду «кришували» незаконні схеми «чорних лісорубів» — супроводжували автотранспорт, який перевозить незаконно зрубану деревину, надавали службову інформацію про заплановані заходи, направлені на виявлення та попередження вказаних злочинів, та іншим чином вживали заходи щодо усунення перешкод у вчиненні злочинів вищевказаною групою.

Серед підозрюваних чотири поліцейських – оперуповноважений сектору кримінальної поліції, начальник одного з секторів реагування патрульної поліції та два поліцейських сектору реагування патрульної поліції. Також серед підозрюваних 11 цивільних осіб – мешканці Харківської, Сумської, Дніпропетровської та Чернігівської областей.

На даний час згідно висновку експерта та розрахунку спеціаліста у вказаному провадженні встановлено збитків державі на суму 850 тис. грн.,

Загалом унаслідок незаконної порубки дерев збитки можуть становити орієнтовно 300 мільйонів гривень (будуть підтверджені після проведення оглядів ділянок, на яких вирублено дерева, та результатів експертних досліджень).

Слідчі ДБР провели 47 одночасних обшуків як за місцем проживання підозрюваних, так і за місцем їхньої роботи, зокрема у Валківському відділі та Коломацькому відділенні поліції ГУ Нацполіці в Харківській області. У ході обшуків вилучено чорнові записи підозрюваних, банківські картки, мобільні телефони, грошові кошти, а також обладнання для обробки деревини.

Наразі вирішується питання щодо обрання всім підозрюваним міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Також слідчі ДБР перевіряють інформацію про причетність до злочину інших осіб.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснює прокуратура Харківської області. Оперативний супровід – Харківське управління ДВБ Нацполіції.

У разі доведення вини, правоохоронцям загрожує покарання у вигляді позбавленням волі на строк від 7 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років. У разі доведення вини, цивільним громадянам загрожує покарання у вигляді позбавленням волі на строк від 5 до 7 років.

Посилання: ДБР

Тэги: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Поделись с друзьями:

Написать коментарий